Rau de inaltime

17 02 2013

8665804-night-view-of-new-york-city-from-empire-state-buildingAm doua nepotele deosebit de dragute. Iar eu ca toata lumea de altfel le iau in brate, asa cum iei copii mici in brate pentru ca au o afectiune, o apropiere pe care adultii nu o mai au. si bineinteles toata lumea exagereaza cu luatul in brate si parintii iti mai fac, pe buna dreptate observatie. La un moment dat sora mea vazandu-ma ca o iau pentru a nu stiu cata oara pe Livia sau Antonia in brate mi-a spus urmatorul lucru(aproximativ): Las-o joc ca vede ce-i pe sus si apoi plange ca vreau sa puna mana pe ele(fructe, obiecte decorative, diverse). Sunt 100% sigur ca sora mea nu a intentionat un subinteles, un double entendre. Insa cumva mi-am dat seama ca ceea ce a exprimat ea nu este numai un adevar cand vine vorba de „baby nursing” cand vine vorba de comportamentul pe care trebuie sa il adopti cand vine vorba de copii! Adevarul asta se aplica si in politica, economie, sociologie, in cultura, la nivel global. E interesant cum afirmatii aparent banale si insignfiante ajung sa fie adevaruri universal valabile. Intr-adevar cand urci pe cineva, cand il duci sus, sa vada toate bogatiile, ei bine aparentele bogatii, il expui la un alt fel de gandire, un alt stil de viata pe care bineinteles ajuns jos din nou si-l doreste si e dispus sa faca rice pentru a ajunge din nou acolo: sus. Dar de asta au avut intotdeaun grija, „elitele” grupurile de interese din spatele partidelor si guvernelor, sa te asigure ca in gradina vecinului nu-i mai multa clorofila decat in iarba din gradina ta, ca florile nu au un parfum mai frumos

Sa ne imaginam un experiment: Ia un individ (barbat/femeie) din patura de jos sau din clasa mijlocie, scoate-l din habitat, imbraca-l frumos cu haine scumpe, plimba-l cu o masina de lux cu sofer, du-l la o petrecere , la un dineu cu celebritati si VIp-uri, ofera-i o noapte sau chiar o spatamana la un hotel de 5 stele, apartamentul prezidential. A doua zi dimineata, du-l inapoi, in cartierul periferic din care a venit, in blocul gri si mizerabil, cu bulina rosie, in locuinta sa, asa cum o fi ea. Nu cred ca gresesc cand spun ca din acel moment omul respectiv nu se va resemna vreodata cu situatia sa sociala, financiara, cum probabil a facut-o inainte si va incerca (de multe ori fara succes)  sa ajunga sus, acolo unde aerul (si nu numai) este mai rafinat, acolo unde il astepata, bogatia, luxul si lipa grijilor. Si daca nu va reusi, se va razbuna pe cei ce i-au ratat cum e acolo sus, pe cei ce il tin jos, pe cei ce refuza sa-i arate compasiune.

Constient sau inconstient aceasta experienta se repeta.  Esti tintuit de mic, acolo jos, pe covoras, incepand cu educatia, cu sugestiile profesorilor, ale rudelor, prietenilor, colegilor, sefilor :Nu poti, Nu vei reusi, trebui sa fii foarte bun pentru asta, nu are sens, esti prea mic, esti prea mare, esti prea tanar, prea batran, prea slab, nu iti va permite sistemul, suntem condamnati sa ratam, fara pile nu reusesti, fii realist,images nu e pentru tine, nu conteaza ce stii conteaza pe cine stii, si lista de astfel de sugestii nu se mai sfarseste.

Inchei insa cu un citat din…Will Smith : Being realistic is the most common path to mediocrity.

A fi realist- cea mai sigura cale catre mediocritate

Reclame

Acțiuni

informatie

2 responses

22 02 2013
Anonim

Dragutule, ma bucur ca ai inteles, in sfarsit My fair lady, dar sa stii ca G.B. Show(cred c-am scris bine),a avut si niste „derapaje”, cand vorbea despre cei de jos, si-n general ii dispretuia pe oamenii de rand

22 02 2013
electronicstories

Anonim, daca te referi la George Bernard Shaw este G.B.Shaw. Nu prea l-am citit, nu ma omor cu clasicii. Nu ma refeream la My fair lady, nici macar nu mi-a trecut prin minte si sincer nu are vreo legatura cu My fair lady si cu educatia Elizei. Gandul meu era la alte experimente din domeniul sociologic. dar am pus accentul in principal pe heterosugestiile negative pe care le primesti in timpul vietii si limitarile care rezulta nu numai din ele ci si din normel si seturile de valori, care sunt asftel stabilite incat sa te tina acolo “jos” pentru ca din punct de vedere, socio-cultural si politic ai tendinta naturala, umana, de a te ridica, de a pluti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: